Fiul lui Ion Rațiu, distins de regina Elizabeth a II-a cu titlu de Membru al Ordinului Britanic

Fiul lui Ion Rațiu, distins de regina Elizabeth a II-a cu titlu de Membru al Ordinului Britanic
Publicat: 02/01/2015, 14:35

Această distincție reprezintă o recunoaștere a realizărilor extraordinare ale unor persoane din Marea Britanie. Nicolae Rațiu, prin The Ratiu Family Charitable Foundation (RFCF), ajută grupurile dezavantajate din România. Nicolae Rațiu va primi această distincție la începutul acestui an, în cadrul unei ceremonii oficiale.

De asemenea, la împlinirea a 100 de ani de la începutul Primului Război Mondial, artiștii Paul Cummins și Tom Piper au fost numiți Membri ai Ordinului Imperiului Britanic (MBE), pentru crearea expoziției de la Turnul Londrei, unde sute de mii de maci roșii din ceramică au fost expuși pentru comemorarea victimelor primei conflagrații mondiale.

Totodată, Rosalynde Havard Ward a fost recomepensată de regina Elizabeth a II-a pentru serviciile aduse persoanelor cu dizabilități din Sevenoaks, Kent, și cele de caritate din România.

Pe de altă parte, actrițele Joan Collins și Kristin Scott Thomas au primit, din partea reginei Elizabeth a II-a, titlul de Dame, echivalentul feminin pentru titlul de Cavaler al Imperiului Britanic, un titlu onorific, acordat anual de casa regală britanică.

Creatoarea de modă Mary Quant, care a impus fustele mini în moda anilor 1960, a fost, la rândul său, numită Dame, alături de prezentatoarea de televiziune Esther Rantzen, care a fondat o linie telefonică pentru ajutorarea copiilor și adolescenților neglijați și abuzați. Totodată, scriitoarea britanică Carol Ann Duffy a primit același titlu onorific.

Actorul John Hurt, în vârstă de 74 de ani, care ajucat în filme precum „The Naked Civil Servant”, „Omul Elefant/ The Elephant Man” și „Alien”, a fost făcut Cavaler, alături de chimistul Simon Campbell, care a făcut parte din echipa ce a creat faimoasa pilulă contra disfuncțiilor erectile Viagra.

Totodată, actorul de comedie James Corden și actrița Sheridan Smith au primit tilturile de Ofițer al Imperiului Britanic (OBE). Aceeași distincție a fost oferită și actriței Emily Watson.

Producătorul muzical Peter Asher, parte a duo-ului pop Peter and Gordon din anii 1960, a fost numit Comandor al Imperiului Britanic (CBE), alături de Meera Syal, vedeta show-ului de comedie „Goodness Gracious Me”, și de scriitoarea scoțiană Ali Smith, al cărei roman, „How to be both”, a fost inclus pe lista scurtă din 2014 a nominalizărilor pentru Booker Prize.

Titlurile onorifice britanice sunt acordate de monarhul Regatului Unit al Marii Britanii, dar persoanele care primesc aceste tilturi sunt alese de comisii formate din funcționari publici, pe baza nominalizărilor făcute de guvern și de publicul larg.

În ordine descendentă, principalele titluri onorifice sunt cele de Cavaler, CBE, OBE și MBE. Tradiția cere ca în cazul Cavalerilor formula de adresare să conțină titlul „Sir”, în cazul bărbaților, și „Dame”, în cazul femeilor, urmat de numele persoanei. Cei care primesc aceste onoruri nu au un titlu nobiliar real, ci doar onorific.

Aceste onoruri sunt folosite ca o răsplată pentru politicieni, diplomați și funcționari cu o carieră îndelungată, dar lista anuală include de asemenea multe celebrități și persoane necunoscute în afara comunității sau domeniului în care activează.

The Ratiu Family Charitable Foundation a fost înființată la Londra, în 1979, de Ion și Elisabeta Rațiu pentru a promova și a sprijini proiectele pentru continuarea educației și cercetării în cultura și istoria România, se arată pe site-ul fundației.

Născut în Davos, Elveția (7 mai 1948), Nicolae Rațiu a început să se implice în problemele din România după căderea comunismului, odată cu întoarcerea în țară a tatălui său, Ion Rațiu. Timp de 10 ani, Nicolae Rațiu a fost președintele Uniunii Mondiale a Românilor Liberi (UMRL), se arată pe site-ul ratiudemocracycenter.org. Înființată de Ion Rațiu în 1984, Uniunea a avut scopul de a conecta toate organizațiile românești anti-comuniste din diaspora, iar una dintre activitățile importante ale Uniunii consta în publicarea unui ziar lunar pentru diaspora din întreaga lume.

În decembrie 1989, Rațiu a înființat, în Marea Britanie, fondul de caritate Relief Fund pentru România și a coordonat eforturile de ajutorare inițiate de publicul britanic și îndreptate spre societatea românească post-decembristă.

Din 1990, Rațiu este președinte și membru al Consiliului Director al Fundației Caritabile a Familiei Rațiu (RFCF), organizație care oferă sprijin financiar studenților români care studiază în Marea Britanie. Totodată, Fundația susține promovarea culturii românești. Prin intermediul RFCF, Nicolae Rațiu a dezvoltat, împreună cu tatăl său, încă din 1989, Catedra de Studii Românești „Ion Rațiu” la Georgetown University din Washington, D.C. (înființată în 1991) prima catedră din SUA dedicată studiilor românești. Nicolae Rațiu este și inițiatorul Premiului Ion Rațiu pentru Democrație, program desfășurat în parteneriat cu Centrul Woodrow Wilson pentru Cercetători Interneționali (Woodrow Wilson Center for International Scholars), începând din anul 2005.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Retragere bani cash la ATM. Schimbare în premieră pentru cine scoate numerar de pe card
Ultimul boem al secolului XX. S-a stins singur și trist, înconjurat doar de pisicile sale
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Cum a intoxicat propaganda nazistă România